BS,PHOEKHAINGဘေလာ့ဂါကို လာၾကည့္သူအေပါင္းတို႔ ကိုယ္စိတ္ႏွလုံးရႊင္လန္းၾကပါေစလို႔ဆုမြန္ေကာင္းေတာင္းလၽွက္ပါ၊

စာမ်က္နာ

Sunday, October 7, 2012

ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (Broccoli)က ကင္ဆာကို ကာကြယ္

ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (Broccoli)က ကင္ဆာကို ကာကြယ္ ရာမွာႏွင့္ တိုက္ ဖ်က္ရာမွာ အစြမ္း ထက္ျမက္ေၾကာင္း လူသိ မ်ားပါတယ္။ အဲသလိုပဲ သင္ လည္း သိထားမယ္။ သို႔ေပမယ့္ ဒီ စူပါ အစားအစာကို ဘယ္လို ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္ သလဲ ဆိုတာကလည္း အေရး ႀကီးတယ္။
အေမရိကန္ရွိ အီလီႏြိဳက္ တကၠသိုလ္က ေလ့လာမႈသစ္တစ္ရပ္ က ပန္းေဂၚဖီကို သင့္တင့္ေလ်ာက္ ပတ္စြာ ျပင္ဆင္စားေသာက္ျခင္းက ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္တဲ့ ဓာတုပစၥည္း ျဖစ္တဲ့ (Sulforaphane) ကို မပ်က္ စီးေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးတယ္။ ခ်က္ ျပဳတ္တာ အခ်ိန္ၾကာရင္ အင္ဇိုင္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့Myrosinase ကို ပ်က္စီးေစတယ္။ ယင္းအင္ဇိုင္းက Sulforaphaneျဖစ္ေပၚရာမွာအေရး ႀကီးတယ္။ ၂ -၄မိနစ္ၾကာ ေရေႏြး ေငြ႕တိုက္ျခင္းက အေကာင္းဆံုးခ်က္ ျပဳတ္ျခင္း နည္းလမ္းပဲျဖစ္တယ္။ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံုသာ အေရးႀကီး တာမဟုတ္။
ပန္းေဂၚဖီစိမ္းႏွင့္ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းပင္ေပါက္မ်ား ေရာစပ္ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းက ယင္းရဲ႕ ကင္ဆာ တိုက္ဖ်က္ေရးအစြမ္းသတၲိကို အင္အား တိုးေစတယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း ပင္ေပါက္ မ်ားမွာလည္းMyrosinaseအင္ဇိုင္း ပါဝင္တယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး ပန္းေဂၚဖီ စိမ္းႏွင့္ အပင္ေပါက္မ်ားေရာၿပီးစားျခင္း ျဖင့္ အပင္ေပါက္မ်ားမွာပါတMyrosinase က ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ ပ်က္စီး သြားတဲ့Myrosinase ေနရာကိုအစားထိုး ႏိုင္မွာ ၿဖစ္ပါတယ္။
ဦးလွၿမင္႔ (ဂႏၶမာ) Ref : Health Today/March 2011
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Yahoo
Reddit
Feed

0 comments:

Post a Comment

ေရးခ်င္တာေလးေတြေရးရေအာင္